Smakstilsetningene du bare må ha

Smak

Du trenger ikke fylle hyllene dine med alskens krydder. Ikke er det nødvendig for å få god smak på maten, og mange av kryddermiksene som selges er hovedsakelig salt med litt annet oppi. Ikke bare det: Krydder på glass taper raskt smak, og er du i en liten husholdning (for et gammeldags ord!), er det lurest å hamstre noen billige, tomme krydderglass med tett lokk. Når oppskriften virkelig krever et spesielt krydder du vet du sjelden bruker, kjøp de små posene med krydder istf hele krydderglass, og legg posene – eller bare innholdet av dem – i småglassene dine. En pose per glass, vel å merke, krydder kan ta smak av hverandre selv om de ligger i posen sin.

Det finnes en mengde vidunderlige smakstilsetninger, men du kommer langt med disse:

Salt og pepper er en selvfølge. Bruk gjerne pepperkvern. I mange oppskrifter kan du erstatte pepperet med fersk eller tørket chili, om du liker det.
På bildet er det rosa himalayasalt i krydderboksen med rødt lokk. At det er sunnere enn vanlig salt er bare tøys (selv om noen påstår det), men det er lekkert, og det kostet bare 8 kroner for en halvkilo hos en slakter i utlandet. Vanlig bordsalt duger like godt.

Soyasaus kan ofte erstatte salt, og gir en dypere, fyldigere smak. Soyasaus pirrer de smaksløkene som kan smake umami, og det liker vi! Kjøp saltredusert soyasaus om du er forsiktig med salt i kosten.

Sitron eller lime, fordi litt syre i maten fremhever andre smaker. Sitronsaft kan kjøpes på flaske, det er helt greit å ha i bakhånd.

Sukker i middagsmat? Ja, fordi den balanserer syren om det blir for mye av den, og det blir det ofte i f.eks tomatsauser og -stuinger. Jeg bruker brune sukkertyper eller honning, men farin duger helt fint det også.

Hvitløk, fordi nesten alt blir bedre med hvitløk. Du trenger ikke være enig, og da er det bare å sløyfe den.

Urter hever også de fleste middagsretter. Gjerne friske, men f.eks tørket oregano og timian går bra. Dyrk gjerne dine egne i vinduskarmen, det er enkelt og plantene er mye mer holdbare enn kjøpekrukkeurtene. Du trenger ikke følge oppskriftenes urteanbefalinger, bruk de du liker best!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s