I ekspressfart: brun saus

P1030436

Dampende gryte med brun saus, samt kjøttboller laget av denne oppskriften.

Selv om jeg er hurtigkokk, bruker jeg minst mulig halvfabrikata. Sauseposer, for eksempel, kjøper jeg aldri. Jeg ser ikke poenget.

Brun saus tar litt tid å lage, men selve basen for sausen, brunet smør og mel, holder like lenge i kjøleskapet som smørpakken du laget det av holder. Lenge, altså. Jeg lager opp en stor porsjon, og pakker den tett i en pose med glidelås. Deretter går det minst like kjapt å lage hjemmelaget brun saus som posesaus, og den smaker også bedre.

Du trenger like deler margarin/smør og mel, f.eks:

  • 5 ss smør (jeg bruker vanlig, saltet meierismør)
  • 5 ss hvetemel

Smelt smøret i en liten stekepanne eller kasserolle, og la det stå på middels varme til det slutter å bruse og er gyllent. Pisk inn melet, og stek videre mens du rører jevnlig, til blandingen er pent brun. Det tar ca ti minutter på middels eller rett under middels varme. Det eneste du må passe på er at det ikke brenner seg. Avkjøl og ha i tett pose eller et lite glass med lokk. Det avkjøles raskere om du heller blandingen i en suppetallerken eller bolle som du setter i kaldt vann.

Saus til én: Ha en velfylt spiseskje av sausbasen i en liten gryte, og pisk inn ca 2 dl buljong eller kraft mens du varmer opp. Kok dette et minutt eller to, smak til med salt og pepper, og evt. andre smakstilsettinger, som sennep, brunost, en fløte- eller rømmeskvett, soyasaus, worchestershiresaus, friske urter, krydderurter eller andre kryddere. Du kan også erstatte litt av buljongen/kraften med rødvin, portvin eller sherry. Synes du sausen blir for lys, kan du tilsette noen dråper sukkerkulør, og vil du ha tynnere saus pisker du inn mer vann.

Om du fortrekker posesaus, kan du selvsagt bare fortsette med det. Men smak den gjerne til med et par av forslagene over.

Brun saus kan du bruke til alle typer stekt, rødt kjøtt og pølser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..