Tips: Langtidshevet hurtigbrød

 1. Fem minutters arbeid på kvelden,
 2. langtidsheving,
 3. ovnsbaking. Dette må være verdens hurtigste langtidsbakte brød! Oppskriften er i utgangspunktet kreert av Sverre Sætre, litt endret av meg. Brød skal helst eltes lenge for å bli skikkelig gode, men ved å langtidsheve slipper du det. Meltypene her er bare forslag, jeg bruker ofte 50/50 av hvetemel og sammalt spelt også, og av og til hiver jeg i tillegg en neve hele gresskarkjerner oppi. Prøv deg fram, jeg har ennå ikke laget en mislykket variant av dette brødet.
 • 1 ts farin eller brunt sukker
 • vel 4 dl kaldt vann
 • 300 gram hvetemel
 • 150 gram havremel
 • 50 gram små havregryn
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 1 ts salt
 • 1 ss god olivenolje
 • bakepapir og en 2-liters brødform
 • plastfolie eller aluminiumsfolie

Rør sukkeret ut i 4 dl kaldt vann. Rør sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett sukkervannet og rør godt med en tresleiv e.l. Rør bare til du har en jevn, ganske bløt deig, tilsett mer vann hvis deigen er vanskelig å få jevn og glatt. Kle brødformen med bakepapir. Hell i deigen, og glatt den ut på overflaten. Pensle oversiden med olje, og dekk formen med plast- eller aluminiumsfolie.

La brødet heve under folien til dobbel størrelse, i ca 10 timer i romtemperatur. Ønsker du å sette deigen enda tidligere, hever den seg i kjøleskapet også. Skal jeg ha brødet til lunsj mikser jeg deigen sånn i seks-, sju- åttetiden på kvelden før, dekker formen og setter den i kjøleskapet. Neste morgen setter jeg brødet på kjøkkenbenken, og ovnsbaker det på formiddagen. Uansett hevemetode skal brødet bakes slik:

Kast folien. Bak brødet i stekeovnen på 200 °C. Ta det ut etter 50 minutter, og bank på undersiden. Låter det hult er det ferdig. Brødet har godt av å hvile på rist i minst ett kvarter før du skjærer i det.

Brødet holder seg i to, tre dager, men jeg pleier å skjære det jeg ikke bruker første dagen i skiver, og så fryser jeg dem. De smaker som nybakte etter en tur i brødristeren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..